Jdi na obsah Jdi na menu
 


Železárny

27. 6. 2012

Historie železáren. 

 

   Franz Josef  Müller (1853-1917),  začíná  v roce 1883 s galvanizováním zinkových plechů a byl považován za zakladatele průmyslu niklového plechu v celé podunajské monarchii. Výroba je zahájena v Leopoldově  čp. 22.


   Živnostenské povolení bylo vydané okresním hejtmanstvím ve Šluknově dne 5. 10. 1883 firmě Müller a umožňovalo založení galvanizovny, určené k niklování ocelových plechů. V roce 1884 při vstupu místního obchodníka Julia Hille (1860-1946) vznikla firma Hille a Müller, která v roce 1885 se přestěhovala do přestavěných budov  čp. 275 a 279 v dolním Šenově. O deset let později firma výrazně rozšířila své výrobní prostory ve Velkém Šenově. Také společnost založila filiálku v Porschdorfu u Bad Schandau. V roce 1905 firma založila v Reisholz u Düsseldorfu válcovnu páskové oceli. V roce 1928 firma zaměstnávala ve svých závodech 650 dělníků. Další velké rozšíření podniku bylo v letech 1941 až 1943 pro výrobu válečného materiálu. Na místě knoflíkárny čp. 545 Laurenze Millera byla postavena nová válcovna plechů, galvanizovna a mořírna. Původní tovární komín byl šestiboký; kdy byl přestavěn na válcovitý, 42m vysoký, není známo. 

 

 

Královodvorské železárny n.p., pobočný závod Velký Šenov

   Původní majitel vlastnil pod firmou Hille a Müller závod až do konce roku 1945, kdy přešel závod pod národní správu. Po roce 1948 byl závod zařazen do Spojených oceláren Kladno na krátkou dobu a potom do národního podniku Královodvorské železárny Beroun - Králův Dvůr, kde je dodnes (rok 1984 pozn. red.). V roce 1983 oslavil tedy tento závod sto let od svého založení. Je jediným výrobcem pásové oceli válcované za studena a galvanicky pokovované v ČSSR. Závod má tři hlavní výrobní střediska, a to předúpravu pásů k pokovu válcováním za studena, vlastní pokovovací a leštící zařízení a zařízení na dělení pokovených pásů na rozměry požadované odběrateli. Počátkem sedmdesátých let byl závod vybaven novou pokovovací linkou z NSR firmy Langbein a Phanhauser Werk.

   Původní alkalické kyanidové procesy byly nahrazeny bezkyanidovými kyselými procesy pro všechny druhy pokovů: zinkování, mědění, niklování a difůzní mosazení. V témže roce, opět z dovozu, byla instalována nová leštička firmy Breuer ze Solingenu a rovněž v předúpravně pásů pokovů byla pomalá a nevýkonná válcovací zařízení nahrazena moderními válcovacími kvarty. Závod vyrábí polotovary pro 280 stálých odběratelů, kteří kompletují velmi atraktivní výrobky pro domácí spotřebitele a pro vývoz do socialistických i nesocialistických států, jako například: kapesní svítilny, sdělovací kabely, svítidla, kufry, kabelky, bižuterii, hračky a mnoho dalších.

 

 

Náhledy fotografií ze složky kovoprůmysl